Kami bertolak dr LCCT pd pukul 11.45am dan sampai di Kuching Airport lebih kurang pada pukul 1.30pm...pe lagi, perut pun dah berkeroncong, so kitaorg pun decide lunch kat McD airport sebelum g check in hotel...teksi dr airport ke hotel kami iaitu Hotel Grand Margherita (dulu Holiday Inn) dicaj RM26....mmg itu rate yg diaorg kenakan dr airport utk ke area bandar Kuching..
Petangnya kami berjalan2 di sekitar waterfront yg terletak betul2 dekat ngan hotel tu...ambil masa 5 minit je jalan kaki ke sini...kat sini lah biasanya org akan naik perahu tambang utk ke kpg seberang iaitu Kpg Boyan...alaa tambang cuma 50 sen jer sehala utk srg...murah kan..
Gambar kat atas dan bawah ni la rupanya Kpg Boyan dr hotel kami..kat sini ada food court dan kedai2 kek lapis...tp rasanya food court kat sini bukak bermula petang ...so, jgn mandai mandai nk g makan kat sini waktu lunch pulak....hihihihi
Sempat la berposing di waterfront sebelum naik perahu tambang ke seberang....sepanjang jalan ni pun ada bnyak gerai yg menjual aneka barangan dr makanan, souvenir, kek lapis dan macam2 lagi. tp gerai2 kat sini pun bukak pada waktu malam shj....jadi untuk lunch terpaksalah cari kedai lain yer...
Tp kat waterfront ni dinasihatkan sentiasa berhati2 masa brjalan sbb dah bnyak kes ragut yg terjadi kat sini....
Dinner kami di Restoran Barok...first time mkn ayam pansuh, umai ikan dan midin grg belacan...ada jugak lauk tambahan mcm ikan siakap grg 5 rasa dan ayam penyet...ni kiranya macam lauk backup la....hihihhihi...mula2 risau jugak tkt tak menepati selera kami, tp alhamdulillah mmg nyaman (sedap) rasanya....tak rugi mencuba kan...satu buluh ayam tu harga dia Rm30, dpt dlm satu mangkuk besar... mmg berbaloi baloi....
Umai ikan tu pun mmg cukup segala rasa, pedas dan masam...mmg nyaman sgt...midin grg belacan tu pun ok, menepati selera kami semua....anak2 pun siap bertambah nasi mlm tu....ye la kan, bila berpeluang jejak kaki kat tmpt org ni, masa ni lah kita nk rasa keistimewaan makanan diaorg...yg penting betul2 ori dr Sarawak....hihihi
Ayam pansuh/ manok pansuh yg dimasak dgn daun ubi kayu...sedap na eh, belalak rasa nyawa eh...hihihhii...wahhhh kamek dah pandai klakar Sarawak....
Macam ni la cara berpakaian waiter n waitress kat sini...yg baju merah tu tokey kedai yer....hihihhihi
Kat belakang tu tmpt diaorg buat ayam penyet n ayam pansuh..sebenarnya kat bawah ni tmpt diaorg masak, tmpat mkn kat atas...pintu masuk sebelah kiri dapur ayam penyet ngan ayam pansuh, sebelah kanan pulak tmpat diaorg sediakan mee kolok...mmg open la dapur diaorg ni....
Ok lah, nnt di lain n3 Liza citer pulak tmpat2 lain yg Liza melawat yer...
wah part makan tue yg paling x tahan sedapnyer nampak akak.....
ReplyDeletex pernah terjah swrk lagik...maybe lepas ni blh la kot sebab abg ipar yg srwk :_))
belum pernah sampai lagi..
ReplyDeleteyang pasti makanannya memang pelik tapi sedap...
Cuti2 Malaysia ya Liza...bestnya...kak cek penah dok kat Kuching dulu sekitar tahun 1988 - 1989...zaman anak2 dara dok ikut family abg ....Memang best gak sesekali dok kat tempat org...Abg kak cek masih dok kat sana lagi...next year sume dah pindah balik semenanjung....ntah bila lagila nak ke Kuching....
ReplyDeletewaa.. cete gi jln2 ni.. akk jer yg lum ke mana2.. anak abis SPM.. akk dah nk kene masuk keje pulak.. hihihi.. tak brpa nk cuti gamaknya..
ReplyDeletewahh.. len kali blh la mai bintulu pulak.. eh, rasa bersalah nk ajak dtg bintulu sbb mmg xde tempat menarik nk pergi.. sedih pulak. huhu..
ReplyDeletealaa.. tun x naik lak perahu nk cross sungai ke kg boyan tu. naik kereta, jauh betul nk pusing dr bandar ke seberang. nx time turun kuching nk naik perahu la. tun pun dinner kt kedai yg sama ^^ cuma mkn lauk lain.
wahhhhhhh
ReplyDeletemakanan lagi.. i like..
time ke mana2 ayu mmg usha masakan setiap negeri y ayu lawati
thanks liza syer ttg negeri bumi kenyalang tu.. bestnya
ok la ayu, jgn lupa terjah Sarawak nnt yer...mmg best, xseperti yg dijangka...
ReplyDeletebetul tu nur, pelik tp sedappp...kalau berani blh gak cuba ulat sagu...hihihhi
ReplyDeleteye la kak cek....ada rezeki sikit dapat la Liza sekeluarga g sana...ni pun rasa nak g lagi....besssttt
ReplyDeletetu la kan kak Zana...kalau org cuti kita xcuti, mmg jelesss...hihihi
ReplyDeleteape2 pun minda kena jugak relax kan...
laaa...tun kat bintulu ke?mmg jauh sikit klau g ngan kereta kat Kpg Boyan tu...baik naik perahu jer, xsampai 5 minit dh sampai...
ReplyDeleteAyu...Liza pun setiap kali g tmpt org, benda yg paling risau mstilah ttg makanan dia...ye la anak2 Liza ni ssh sikit kalau bab mkn..tp alhamdulillah kat sini mmg best meletopppp...
ReplyDeleteKak liza,bguih kak n3 pasai tempat2 kat sarawak nih,insyaAllah nak ke sana juga nanti..Xpernah p lagi kak..SEDAP EKS MAKANAN KAT RESTORAN TUH,Nmpk pon mmg sedap kak,hihi..bEST KAN G CUTI2 KAT TMPAT ORG..
ReplyDeleteCt...akak pun bru 1st time sampai sana, mmg tak rugi la...
ReplyDelete