Friday, November 4, 2011
Pulut Pagi aka Pulut Nise...
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua....tgh buat ape tu? ke tgh pack brg utk balik kpg nnt...ape pun kpd yg nk balik kpg tu, Liza doakan semoga perjalanan kalian selamat pergi dan balik....Aminn
Ok,ada sesape tak yg tak pernah tgk pulut ni? ni sebenarnya pulut breakfast org kelate...biasanya kat kedai2 kopi kelate mst ada...ok lah jom kita tgk resepi yer....senang jer..
RESEPI PULUT PAGI aka PULUT NISE
Bhn2
Beras pulut - cuci
Air - utk tanak pulut
Nise / gula melaka
Kelapa putih
Garam
- masukkan beras pulut dan air secukupnya ke dlm periuk dan tanak macam biasa.(sukatan air utk masak pulut mst lah kurang dr sukatan beras pulut).
- bila dah 3/4 masak,bubuh nise /gula melaka dan perlahankan api.
- gaul sebati bila nise dah mula mencair.
- biarkan pulut masak sempurna dan warna pulut kecoklatan.
- tutup api,biasanya pulut ni sedp mkn masa sejuk.
- kukus kelapa pth dlm 5 minit utk mengelakkan dpd cepat rosak.
- angkat dan gaul dgn sdkt garam.
- sedia dihidang bersama pulut td..
Nampak tak 2 jenis nise kat atas tu...yg warna gelap sikit tu utk bg kaler yg cantik, yg belakang tu pulak rasa dia manis, tp kaler dia kurang menarik la kalau nk masak pulut ni....so biasanya Liza akan campur kedua2nya...
aduhhh...saje aje liza ni tau. kat kg pun tahan payah jugak nak dapat dah sekarang ni... memang dok pk nak buat xbuat2 lagi
ReplyDeleteMat pagi Liza..
ReplyDeletehem..menu kesukaan Rahel ni..lama gak tak mkn pulut..sedapnye..
lama nyer tak mkn pulut pagi ni...sedapnyer
ReplyDeleteMasa lihat gambar tadi kakak ingatkan kuih kosoi, tapi pulut ye Liza. Mesti sedap kan...
ReplyDeleteAssalam liza,
ReplyDeletepulut nise ni tak pernah akak cuba..dia ala2 pulut inti gitu kan..cantik pulak liza, susun berlapis gitu..
heheehe cheq sue...ni peberet cik abe ngan anak2...mmg selalu buat..
ReplyDeleteLiza pun cm Rahel gak, suka mkn pulut2 ni, tp yg ni Liza kurang sikit sbb manis bah....hihihi
ReplyDeletetak sangka Ida pun minat jugak pulut ni...
ReplyDeletekak zakie...nak tau sedap ke idak kena try...bak kata pepatah tak kenal maka tak cinta....hihihihi
ReplyDeleteKak Ayu...bg Liza rasa pulut ni mmg lain dr rasa pulut inti... akak try la, kalau xsuka manis, blh adjust nise tu...
ReplyDeletetq kerana sudi berkongsi..saya gunakan resepi ni untuk bf pagi ni
ReplyDelete