RESEPI PAU KAK TON
Bahan-bahan
- 250g (2 1/2 cwn) tpg pau diayak ( tpg gandum pun bleh)
- 3g (3/4 sudu teh) yis kering
- 2g (1/2 sudu teh) baking powder
- 50g (4 sudu makan) gula castor
- 20g (1 sudu makan) lemak sayuran
- 2g (1 sudu teh) bread softener
- 1/2 cawan air suam
- Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
- Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
- Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
- ***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
- Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
- ***Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
- Bahagikan doh kepada 10 bahagian
- Masukkan inti dan tutup kemas.
- Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
- ***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
- Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
- Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.
- ***Tips : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu dan utk pau yg sentiasa panas dan lembut, letakkan dlm rice cooker di atas nasi (jika mempunyai rice cooker yg ade pengukus).
RESEPI INTI KACANG MERAH
Bhn2
Kcg merah - dibasuh dan direbus hingga empuk
Gula secukup rasa
Sdkt garam
Sdkt minyak
- blend halus kcg merah yg direbus td.
-panaskan sdkt minyak dan masukkan kacang .
- masukkan gula dan sdkt garam
- masak hingga kering.
- sedia utk dibuat inti pau, roti,donut dan sebagainya..
SELAMAT MENCUBA
tengok pun dah tau mesti gebuz..n sedap..minta izin nak buatnye.
ReplyDeletemmg sedap ucu...mmg gebusss ssgt..sila sila jgn malu2 yer...
ReplyDeleteKakak rasa lain kalai kalau nak cari resepi blog liza pun akan jadi satu dari sasaran kakak dah...
ReplyDeleteTima kaseh bebanyak akak atas sokongan tu...lapppp u...muaaahhhh
ReplyDeletesalam liza...
ReplyDeleteBanyaknya akak tertinggal resepi yg sedap2 dari dapur liza..
pau ni mmg nampak sangat lembut dam mengoda betulll...
nanti akak nak cuba lah resepi ni.. memang sangat menarik!
Emmmm...pau yg putih menggebu....lama dah tak mengepau....:D
ReplyDeleteTima kasih kak Ita sudi intai dapur Liza yg kelam kabut ni...silalah cuba resepi ni kak, mmg berbaloi baloi..hihihi
ReplyDeleteKak cek...mengepau??hmmmm bahaya tu...ekekkee
ReplyDeleteLiza....ha ha ha...akibat pencemaran bahasa...'mengepau'....he he he...dtg balik ni...kak cek nak mintak upahlah...nak rasa pau yg liza buat....resepi amik dah...nak buat seru lum mari lagi...:D
ReplyDeleteASSALAM AKAK..MAAF NAK TY LPS MASUKKAN INTI,PERLU REHATKAN DOH SHJ KAN DLM KUKUSAN TP XPERLU KKUS LG.TGGU NAIK KE BARU KUKUS..
ReplyDelete