Mexican bun ni mmg peberet org kat umah ni...biasa la dlm umah ni semuanya hantu nescafe...tiap kali buat roti mmg rumah pun harum semerbak ngan bau nescafe...mmg wangiii....hihhii..jom kita terus tgk resepi yg biasa Liza buat..Liza CnP dr MyResepi ...thanx yer Lilydvalley coz resepi yg marbeles ni...
RESEPI MEXICAN BUN
Bahan-bahan ( 17 biji bun )
- Filling
- -200 gm mentega
- -1/2 teaspoon vanilla essence
- -70 gm brown sugar
- Topping
- -200 gm mentega
- -160 gm gula icing
- -3 biji telur grade A- pukul sedikit
- -1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
- -200 gm tepung gandum
- Doh Roti
- -500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
- -2 sudu kecil bread improver+ 2 sudu kecil bread softener ( optional)
- -20 gm susu tepung
- -75 gm gula castor
- -3 sudu kecil dry yeast
- -1 sudu kecil garam
- -1 biji telur- dipukul
- -250 ml air/ susu segar ( Jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar).
- -60 gm mentega
Cara-cara
- Filling- Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3
minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga
sedia untuk digunakan.
- Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5
minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan
tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua
sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.
- Doh Roti
- -Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
- -Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya)
dan gaul rata lagi.
- -Masukkan telur dan air/susu segar.
- -Uli adunan sehingga menjadi adunan dan masukkan mentega. Uli lagi sehingga
lembut & elastik selama 10-15 minit.
- -Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10
min.
- -Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat
supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
- -Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung
dan jarakkan dlm 7.5 cm.
- -Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
12. -Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
Sedap bila mkn dgn teh panas...waalllaaaaa
Kalau family kakak dapat yg tak ada toppin tu pun dah cukup baik. Kami semua jenis suka makan roti - plain pun tak kisah apa lagi yg pelbagai macam nie.:)
ReplyDeleteSalam..oh maxican bun memang kegemaran..lagi2 kalau time panas2 ..wangiiiii je baunya
ReplyDeleteoh..tah pernh wat..kurang rajin..hiihi
ReplyDeleteLiza,bestnya ada bun kat sini..Rahel suka yg cam ni..selalu beli je...sedap.
ReplyDeleteMB nie mmg best... sedap sungguh.. fav nie.. makan 1 mmg x kan cukup.. teringin plak nak buat...
ReplyDeleterajinnnyer liza/k'liza wat mexican bun..ida lum pernah buat lagikkk...kureng rajin he..he,satu hari pasti kena cuba kut
ReplyDeletekak zakie..kalau dpt roti cmni,cnfrm dah xpandang roti plain lagi..hehehehe
ReplyDeleteSue..roti ni mmg wangi, harum semerbak satu rumah bau nescafe..
ReplyDeleteDiana...mmg betul, roti ni mkn satu xcukup...mst nak lagi dan lagi dan lagi...
ReplyDelete