Dalam beberapa thn lepas, masa balik dr Langkawi,kitaorang singgah mkn kat satu warung kat Alor Setar..anak2 Liza order char kuetiaw, Liza n hubby order bihun sup utara..mula2 risau jugak tkt char kuetiaw tak menepati selera anak2...tunggu punya tunggu komen dr anak2 (anak2 liza mmg kaki komplen kalau bab2 mknn ni),dannnn alhamdulillah semua pinggan licin...senyummm tak perlu kata apa2..hihihi
Lepas tu anak bujang Liza pun puji yg kuetiaw bro ni mmg sedap (kalau dia ckp sedap tu, maknanya mmg sedap laa)...Liza tanya lagi betul ke? betull diaorg jawab..lps tu blh pulak suruh Liza minta resepi ngan bro ni..dia tak tau ke umi dia ni pemalu...auwww...so yg jadi mangsa tragedi mst la cik hubby..Liza paksa dia tnya bro ni..dan Liza mmg tabik la dgn bro ni sbb sanggup ajar step by step lagi walaupun menu ni periuk nasi dia...semoga murah rezeki bro dan semoga ilmu ni akan membantu kita di sana nnt...Aminn..
Tapi satu yg ssh sikit ms tu sbb kicap char kuetiaw, dia beli kat Sg Dua...dia pun tak tau nak membuatnya..so otw balik KL, kitaorg pun singgah kat kedai yg dipetakan oleh bro ni..Liza beli tak banyak pun sbb tokey yg jual tu cakap kicap ni nnt campur dgn 4 liter air dan masak..lepas tu simpan kat tempat sejukbeku utk tahan lama..
Bila dh ada kicap tu, pulun sakan la mkn char kuetiaw...anak2 pun takde komplen langsung, dia org ckp sama dgn kat kedai ari tu...wahhh mmg kembang habis la umi dia masa tu...bagus bagus...hihihi
Tp bila stok kicap dh habis, mula la risau,so Liza pun try cari kat google..menghampakan sbb kebanyakannya rahsiakan ramuan dlm campuran kicap tu...huhhh kedekut betul..
Dengan penuh kesabaran dan kasih sayang pada anak2, alhamdulillah cobaan kali kedua berhasil..tp ramuannya juz campak2 jer..dan Liza try buat sndiri pun campak2 jer la...sesuaikan ikut rasa tekak...setelah sekian lama main campak2,akhirnya terjumpa resepi kicap ni kat dapur Mas...ramuan yg sama tp ada sukatan yg memudahkan lagi la..thanx ye Mas sbb akak tau Mas pun jual jugak kicap ni kan...semoga murah rezeki Mas yer...akak pjgkan resepi kicap campur kat sini pulak yer...
RESEPI KICAP CAMPUR MAS
Bahan
:
- 1 cawan kicap pekat
- 1 cawan kicap cair
- 1 cawan sos ikan
- 1 cawan sos tiram
- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan garam
- 1/2 cawan ajinamoto
- Masukkan semua bhn2 yang telah disukat tadi kedalam periuk. Sebatikan dulu kemudian baru dikacau atas api perlahan hingga sebati tanpa henti yerk untuk mengelakkan kicap tu hangit, bila dah tak dengar bunyi gula tu masa mengacau, boleh tutup api dan biarkan kicap tu sejuk baru boleh masukkan kicap campur tu dalam bekas dan disimpan didalam peti.
- Kicap campur ni sesuai digunakan untuk menggoreng mee, bihun, kuetiaw, mee hailam, sedapp juga dibuat ayam masak kicap.....
RESEPI CHAR KUETIAW
Bhn2:
Cili mesin - digoreng dgn api perlahan hingga naik minyak
4 ulas bwg pth - tumbuk
3 senduk kicap campur
4 senduk air
Kuetiaw - 1kg
Udang
Kerang - Liza xletak, xde
Daun kucai
Tauge
Telur 2 biji - kalau nak letak lebih pun blh
Cara2 :
- panaskan sedkit minyak, tumis bwg pth , bila garing sikit masukkan cili mesin grg tadi.
- masukkan udang / kerang, biar hingga udang masak.
- masukkan pula kicap campuran, air dan kuetiaw.
- biar hingga kering sdkt, masukkan kucai dan tauge.
- pecahkan telur di tgh2 kuali, kacau membulat dan terus tutup api.
- sedia dihidang, enak dimakan panas2...
Ni pulak resepi kicap campur yg biasa Liza buat..tp main agak2 jer...
RESEPI KICAP CAMPUR 2
Bhn2
Kicap manis
Kicap masin
Sos ikan
Sos tiram
Gula
Air
- masak semua bhn di atas hingga gula hancur.
- sejukkan dan simpan kat tmpat sejuk beku utk tahan lebih lama.
waduh liza..char kway teow nih mmg pujaan hatiku..huhuu! akak tumpang mamma sepiring ek..daapnyer!
ReplyDeleteWaaa...Liza,thanks la kerana sudi berkongsi cerita bab char kuetiau no..len kali bole gak Rahel ikut kicap campur tu ek.
ReplyDeleteamboi...1/2 cawan ajinomoto? kalau x bubuh xpe tak liza? seram nengoknye
ReplyDeleteassalamualaikum liza.
ReplyDeletekecurnya tgk char kuetiaw liza ni. nmpk sedap sungguh.:)
oh yer ke kak ina...nah amik la sepiring buat ubat...hihihi
ReplyDeletethanx yer rahel coz sudi nk try resepi ni..appreciate sgt2..
ReplyDeleteCheq Sue...liza pun kurangkan jugak sukatan garam ngan pak aji tu...kang xpasai2 botak kepala..hihihi
ReplyDeletewslam anis..mmg sedap pun pd selera kami..anis try la,bru tau...hiihi
ReplyDelete