275 gm tepung gandum
220 gm gula halus - hana kurangkan
150gm susu segar
-Liza letak susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
-Liza bbh inti kaya
Pewarna
- Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
- Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
- Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
- Picitkan blueberry filling secukupnya.
- Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
- Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
- Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak
nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi..
(berdasarkan pengalaman..:D).
- Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.
-
Maaf la, yg ni jer sempat berposing coz yg lain dah masuk perut...sib baik yg ni Liza sorok dulu...hihihihi
Selamat berhari minggu Liza,sioknye pepagi pekena apam yg berdot2..mcm nak lg mengendot ni..
ReplyDeleteHappy Weekend Liza...kak cek dtg intai2 dapo pagi ni...nak sikit apam comey...:D
ReplyDeleterumah i la tu terhasilnya apam dot dot kembang 2 mangkuk... dushhhh jelezzzz tol
ReplyDeleterahel...tu la Liza pun dh naik syiok nk mengedot lagi...hihihi
ReplyDeleteKak cek...apam semua anak2 dh borong abis...huhuhu
ReplyDeletealaa cheq sue..jgnlah jelezz sgt, cuba lg, yg penting jgn putus asa..
ReplyDelete