Assalamualaikum wbt dan salam 1 Malaysia semua...arini nak share lauk yg entah bila buat, tuan sendiri pun dah hilang ingatan..mana taknya bnyak sgt n3 yg tertangguh..lauk ni peberet angah,pantang nampak gulai ni, cnfrm bertmbah dia mkn..walaupun resepi ni bg Liza semua org tau buat, tp Liza nak tempek jugak utk rujukan anak2 esp angah dmasa akan dtg...
GULAI LEMAK TELUR ITIK
Bhn2
5 biji telur itik
Santan dr sebiji kelapa
1 sudu mkn cili mesin
4 ulas bwg merah*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
Sehiris nipis lengkuas*
1/2 s/teh biji ketumbar*
Garam, serbuk perasa
- tumbuk semua bhn tg bertanda * hingga lumat.
- masukkan ke dlm santan.
- masukkan juga cili mesin.
- masak semua bhn di atas hingga mendidih.
- pecahkan telur sebiji2, tp INGAT jgn dikacau.
- perasakan dgn garam dan serbuk perasa.
- perlahankan api dan biarkan telur masak.
- sedia dihidang..
Ari tu masak lemak ni bersama pasangan sehati berdansanya..pucuk paku grg kicap..sesekali mkn cara kampung cmni mmg best..tambah pulak dgn sambal belacan ngan ikan grg...perggghhh mmg xhengat dah jerawat kat muka ni...hiihihii
lama tak mkn telur itik gulai ni...sedapnyer liza..ida follow
ReplyDeleteSalam...Emmmm tak pernah makan gulai itik..nak buat sendiri pun, telur itik takde@tak tau nak cari mana....Banding ngan telur ayam, mana sedap yaaaa....
ReplyDeletetak pernah lagi buat sendiri, maklumlah makan pun x berapa kalau bende2 telur ni... tapi kalau bdk2 mesti suka kuah2 lemak ni kan...
ReplyDeletesedapnya nampak, tambah menu sampingan sambal belacan.. bestnya... terima kasih atas ingatanpada fathnin tu..:)
ReplyDeletedah lama tak kena gulai telur itik..skrg susah nak dpt telur itik yg fresh...
ReplyDelete- sedap nyer telur itik masak lemak...
ReplyDeleteBetul tu K Liza... kalau masak lemak digandingkan ngan sambal belacan n ulam2an... perrhhh, memang x sedarrr..
ReplyDeleteK Liza,
ReplyDeletenanti singgah blog nurul amik award yer... :)