Thursday, August 11, 2011

Kerutup Daging Gerenti Sedap...

Assalamualaikum dan salam Ramadhan kpd semua..ari ni nak share menu yg buat sblm pose ari tu..kerutup dgg ni sebenarnya mkn ngan nasi kukus, tpyg kelakor tu org lain mkn nasi kukus dgn sambal belacan, tp kitaorg mkn dgn sambal deghoyan...hehehe. Suka ati laa kan..ada aku kisah..kuikuikui


Kerutup dgg ni peberet kitaorg satu fmily..biasanya Liza akan guna dgg bhgn betis utk masak cenggini sbb dgg ni kena masak lama ala2 rendang gtu..biasanya Liza akan rebus dulu dgg ni sampai betul2 empuk (lbh kurang sejam dgn api kecil)..ok jom kita layan resepi pulak tp bhn2 ni agak sendiri yer...

KERUTUP DAGING

Bhn2

Daging - rebus hingga empuk bersama sdkt garam
Bwg merah*
Bwg pth*
Lengkuas*
Serai*
Halia*
Kunyit hidup*
Rempah kerutup (Liza guna adabi)
Rempah kari dgg
Cili mesin
Kerisik
Gula merah (nise)
Garam
Santan
Ubi kentang (Liza tambah)
Air asam jawa
4 sekawan
Daun pandan
Minyak

 -  bhn2 brtanda * dimesin halus
 -  panaskan minyak dan masukkan daun pandan dulu (utk bg kerutp ni wangi)
 -  bila dah naik bau, masukkan 4 sekawan dan bhn2 yg dimesin.
 -  masukkan pula rempah2 yg tlh dicampur dgn sedikit air, cili mesin dan air asam jawa
 -  biar sehingga naik minyak br masukkan dgg,kentang dan santan
 -  bila dah mendidih, masukkan pula gula melaka dan garam serta perasa (optional)
 -  biarkan sehingga sedikit pekat dan masukkan kerisik
 -  masaklah ikut pekat yg diinginkan yer..




Kerutup ni kalau kita mkn sehari selepas masak lg sodap sbb segala rempah tu dh btl2 meresap...fuhhh mmg terangkat beb..







3 comments:

  1. slm perkenalan...

    singgah intai dapur sbb terliur ngan kerutup daging...sedapnya lahai...

    i follow....slamat berpuasa

    ReplyDelete
  2. wah sedap tuh..leh la pos cikit kt akak ye..akak buka kt klinik je rini..adoyai!

    ReplyDelete
  3. Intan...tq sbb sudi intai dapur Liza yg tunggang langgang ni...hihi

    kak ina..ciannya akak kena bukak pose kat klinik..tunggu liza antar kuih yer..

    ReplyDelete