Pelik tajuk entry kali ni kan...sbnrnya bila adik liza masak,dia akan bg nama menu tu guna word giler..cth nasi goreng giler,maggi grg giler n mcm2 giler lg laa...nk tau nape dia panggil cm2...sbb sape yg mkn mskan dia cnfrm giler sbb pedas yg teramat2 sgt...hehehe..so kuetiaw ladna ni liza letak laa separuh giler coz tahap kepedasan tu blh diterima tekak laa...
Ni laa menu luncah kami ari ni...simple jer,janji konyang perut anak2 omak...
Kuetiaw Ladna versi Liza
Bhn2
Kuetiaw -sebungkus(perap ngan sdkt kicap manis n goreng skjp)
Bwg pth-3 ulas(tumbuk)
Lauk2-(liza letak isi ayam n udg)
Sayur2an-(kobis,karot n bunga kobis)
Sos tiram
Tpg jagung-ikut kepekatan
Garam,gula n perasa
-Tumis bwg yg ditumbuk td hingga garing
-Msuk lauk2 n sos tiram hingga lauk2 td separuh msk..
-Msukkan air n biarkan mendidih br masuk sayur2an.
-Msuk tpg jagung yg telah dibancuh ngan air..(ikut kepekatan yg dikehendaki)
-Biarkan mendidih sekali lg n perasakan dgn garam,gula n perasa..
-Sedia dihidang panas2 bersama kuetiaw yg tlh digrg td..
Sambal cili api
1 ulas bwg pth
cili api (ikut kepedasan)
kicap manis
-tumbukbwg n cili api hingga lumat..
-msukkan kicap td n gaul rata...
-SIAP..
amboi... kalau menu 'giler tu' xleh makan la eden...
ReplyDeletehahaha...kalau mkn jugak cnfrm giler coz kena ulang alik g toilet...
ReplyDeletesalam..kalau nk try msk boleh jadi separuh giler..good idea..
ReplyDelete