Tuesday, January 9, 2018

Tempahan Curry Chicken Puff...





Terima kasih pada peminat setia puff ni..alhamdulillah masih sudi order dgn Liza







Bread Pudding ..




Family Liza mmg cukup suka dgn bread pudding ni, sbb tu Liza suka variasikan pudding ni..kali ni pulak disebabkan lebihan roti cukup2 dgn 6 bekas ramekin, so Liza suruh anak2 pilih sendiri filling yg diaorang suka...dan utk hubby pulak, tetap dgn kismis saja

Dah banyak kali Liza masukkan resepi, lebih kurang sama je cuma kali ni Liza letak dlm mangkuk ramekin..almaklumlah roti tak banyak, kan..hihi







BREAD PUDDING

Bhn2:

10 kpg roti - dadu
3 cawan susu segar
2 biji telur - kocok sedikit
4 s/b gula perang
100gm strawberry filling/ apa2 filling kegemaran


- panaskan oven pada suhu 150C
- gaul sebati semua bhn di atas KECUALI filling..
- masukkan roti dan rendam selama 30 minit - 1 jam.
- tuang adunan ke dlm loyang yg telah dilengser mentega.dan sudukan filling ke dlm adunan secara marble..

- bakar secara ' steam bath' selama 50 minit atau sehingga keperangan..



Monday, January 8, 2018

Coconut Ice Cream / Aiskrim Kelapa..





Memang dah lama sgt adik minta suruh buatkan aiskrim kelapa macam kt Krabi tu, errkkk..maka bila ada kerajinan sikit ari tu, buatkan lah utk budak montel tu, dan kebetulan ada air kelapa muda dan isi dia sikit
Campur2 je n biar mesin eskrem yg buat keje,hihi

COCONUT ICECREAM / AISKRIM KELAPA

Bhn2:

2 cawan whipping cream
1 cawan air kelapa muda
1/2 cawan isi kelapa muda
1/4 cawan gula

- di dlm bekas kacau sebati krim, air kelapa, susu dan gula hingga gula hancur..
- on kan mesin icecream dan biar ia berputar..
- masukkan ke dlm mesin sedikit2 bhn2 campuran td..
- biarkan mesin terus berputar hingga bhn2 td kental dan seakan2 ice cream..
- masukkan pula isi kelapa td dan biar mesin berputar lagi hingga bhn semua sebati dan hampir mengeras..
- offkan mesin dan tuang ice cream td ke dlm bekas yg sesuai..
- sejukkan dlm freezer atau blh juga terus di makan..





Tortilla / Nachos Cheese ..




Kali ni buat lagi ala2 popia cheese cuma Liza guna tortilla..nampak macam bnyk sgt cheese powder tu kan, sebab tortilla ni agak tebal dan agak ssh dia nak melekat cheese...jadi terpaksa la letak bnyk2,hihihi
Terima kasih sekali lg pada my fren Lina PG..kalau nk tgk popia cheese sebelum ni, blh je g kat SINI..






KEREPEK POPIA CHEESE TERLAJAK SEDAP

Bahan2:

1 paket kulit popia ( kali ni Liza guna sourdough tortilla )
Cheese powder secukupnya (terpulang nak letak banyak mana) Sedikit gula kastor 
Sedikit serbuk cili 
Minyak untuk menggoreng 


Cara-Cara:

Kulit popia dipotong ikut suka potong ~nachos tu la(LiNa Pg potong ~2x2in) 
Panaskan minyak, goreng kulit popia dengan api sederhana hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
Goreng secara berperingkat (sedikit demi sedikit hingga habis) Sejukkan sebentar 
Ambil sebahagian dari gorengan kulit popia masukkan ke dalam bekas yang agak besar, masukkan serbuk cheese, gula kastor dan serbuk cili (jika suka pedas).
Goncangkan/gaul supaya semuanya bersalut dengan serbuk cheese.
Terpulang nak letak banyak mana. Simpan kerepek popia cheese dalam balang




Pizza Waffle yg Sedap...



Assalamualaikum wbt..pizza waffle ni dah laaaaama Liza buat, cuma baru teringat nk upload resepi kat sini, ye la mana tau kan, kot2 nnt anak2 nak buat, senang boleh rujuk resepi kat sini je..
Dapat dr blog minah salleh ( dah lupa apa nama blog dia) , waffle ni mmg sedap n lembut sbb penggunaan buttermilk tu..








SAVOURY WAFFLE / PANCAKE

Bhn2:

2 cawan tepung self raising
1/4 cawan gula perang
1 s/t baking soda
1/2 s/t garam
2 s/t lada hitam kisar
3 biji telur
1/3 cawan unsalted butter - cairkan
2 cawan buttermilk ( guna yogurt + susu segar )
5 biji bawang merah - hiris halus
Minyak

- campur semua bhn kering 
- pecahkan telur dan kocok sikit, masukkan ke dlm bhn kering td
- tambah butter cair dan buttermilk..guna sudip kayu dan kacau waffle batter sehingga sebati SAHAJA
- masukkan bawang hiris dan gaul sebati
- panaskan waffle iron / pan dan sapu sedikit butter cair / minyak
- masukkan 1/2 cawan batter ke dlm acuan
- masak 4-6 minit atau sehingga golden brown dan crispy

Boleh gunakan apa2 filling kegemaran, cuma kali ni Liza letak filling pizza dan cheese dan grill kjp sampai cheese mencair.






Friday, January 5, 2018

Rahsia Gula Pada Kuih Keria tidak cair...





Liza pasti ramai dr kita yg ada masalah yg sama dgn Liza , iaitu gula yg disalut pada kuih tak akan kekal lama
Pada satu hari tu, Liza terjumpa satu tips yg dikongsi oleh sahabat fb ( lupa pulak nk save nama dia) , cmner cara utk mengelakkan gula dr mencair
Caranya ialah campurkan tepung gandum ke dlm adunan gula yg sedang mendidih..tepung gandum tu agak2 je ye, jgn bnyk sgt pulak..
Kalau dalam satu cawan gula, gunalah dlm 1/2 sudu besar tepung gandum..
Memang terbukti berkesan tips yg diberi tu, Liza dah pun cuba buat..terima kasih bnyk2 ye pada sahabat fb tu





Agar agar Nise / Gula Melaka..





Assalamualaikum wbt..dah lama rasanya tak buat bledo nise ni utk minum ptg..






RESEPI AGAR AGAR NISE / GULA MELAKA


Bhn2:

Agar2 tali - 1/2 paket yg 20gm tu
Air - 3 cawan
Santan - 1 cawan
Telur - 1 biji 'A' ( pecahkan ke dlm sntan)
Nise / gula melaka - 3 keping
Sdkt gula

- masak agar2 dgn air hingga agar2 larut.
- masukkan nise/ gula melaka dan sdkt gula.
- bila nise dan gula dh hancur, masukkan sntan bersama telur.
- pastikan agar2 sentiasa dikacau.
- bila mendidih kali pertama, terus tutup api..
- sejukkan dan sedia dimamam...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...